Khamis, 23 Julai 2009

Gerhana...

well, semlm satu dunia berciter pasal gerhana matahari @ solar eclipse yg paling lama dlm sejarah abad nie... 6.39min!

org kata bila gerhana nie jadi, gelap mcm mlm... iye ker?
kite kat mesia nie nama jer dok kat garis katulistiwa ( yg paling dekat ngan matahari) tapi tak penah pulak jadik gelap bila gerhana kan..

korg teringin tak, nak tgok camner gelapnye kalau jadi gerhana... ok, korg tgok gambar kat bawah nie... ambik kat shanghai katanyee...

sebelum gerhana

Semasa gerhana

well, sebenarnye kite tak dapat nak rasa gelap gerhana coz kedudukan bulan yg berada kat hemisfera utara bila time summer. kalau korg ambik sains or fizik time sekolah dulu korg akan faham bahawa titik fokus bila objek terlindung ngan cahaya adalah kurng 1% bergantung pada jarak dan saiz objek yg melindunginye. jadi kalau makin dekat objek yg melindungi tu besar dan dekat, maka makin luas kwn yg akan menjadi gelap. tapi jika objek tu kecik n jauh, titik fokus or titik silang berada sebelum blaa...blaa....blaa....

2 ulasan:

tengku_fir21 berkata...

tak sempat nk tgk

avegalion berkata...

takper...
tgok kat youtube pun ada... heee

Related Posts with Thumbnails