Isnin, 14 September 2009

Lagu Raya...!!


well, seminggu akhir nie... mmg meriah ngan lagu2 raya kat TV n radio.. siap ada yg set ringtone n callertone pun buat lagu raya gak!! bagus tu... lagu2 nie la buatkan kite ada semangat nak raya... hooyeeehh!!! (walaupun raya zaman skrg tak semeriah dulu2..)

cakap pasal lagu raya nie... personally, pada aku.. lagu raya yg lama2 jugak yg best... ever green! cam lagu P.Ramlee, Saloma, Sanisah Huri, Fazidah Joned, Ahmad Jais, DJ Dave, Hail Amir & Uji Rashid etc. dgr jer lagu2 diaorg nie... automatik hati berbunga happy! terasa feeling raya tu...

tapi sekarang nie... sad to say... mmg takde satu pun lagu2 raya era 2000 nie yg melekat kat otak aku... coz aku rasa... most lagu yg diaorg buat skrg nie, more to publicity n carik duit.... mcm tak jujur nak sampaikan perasaan raya tu... kan! kan! hehee

lagu2 raya nie mmg banyak bagi kenangan kat aku... antaranye...

lagu Suasana Riang Di Hari Raya ( Junainah M. Amin)... teringat masa aku kecik2 dulu... dlm umur 5-6 tahun kot.. masa nie mak aku tgh siapkan aku kat kg... arwah nenek n arwah atuk aku ada lagik... time tu, bila org suruh salam ngan atuk n nenek... aku tak mau... coz tak sabar nak ikut sedara2 aku gi round raya umah org... kutip duit raya... hehehe... nak kutip duit punye pasal... kene gi awal2... org tak balik sembahyang raya lagik... kami dah terconggok depan pintu umah org dah... ehhehe... bukan apa, takut nanti lambat2 org tak kasi duit sikit... hehee.. nakal sungguh aku masa kecik2.. ehehhee

time kat MRSM dulu... pihak sekolah arrange bas utk antar kami balik kg... terasa cam rombongan sekolah jer... hehee... sepanjang perjalanan, abg driver tu asyik pasang lagu Balik Kampung (Sudirman)... kami pun apa lagik... terpekik ramai2 ler dlm bas tu... fuhh.. time tu mmg rasa semangat gile nak balik kg... hehehe... happy betol dapat balik ngan kwn2... bila drop sorg demi sorg kat tepi jln... org yg nak turun tu... kene slm semua org yg dlm bas tu... kelakor! heheee... tu la.. setiap kali dengar lagi Balik Kampung... aku sure tersenyum sorg2... hehee

lagu yg agak sensitip aku dengar time dok jepun dulu2... lagu Suara Takbir (P.Ramlee)... ingat lagik.. time 1st year raya kat jepun... winter pulak tu... salji turun.. tapi aku ngan member2 gigih gi Kedutaan Msia kat Shibuya... coz nak sembahyang raya... bila diaorg pasang lagu nie... leh berair mata woo ... entah ler apa sbbnye.. maybe coz aku teringat suasana kat kg kot... tak dapat dengar riuh rendah sedara mara... gelak tawa adik beradik n yg paling penting.. tak dapat cium tangan mak ayah... sedey wooo...

tu sbb skrg nie... bila dgr semua lagu2 tu... terusik gak hati nie...

dan yg paling aku suka dgr sepanjang zaman... ialah Takbir Raya.....

5 ulasan:

darklight berkata...

haiyoo .. zaman 2 i pn zlahir lg .. ke3 .. ke3 .. ke3 ..

Primadona69 berkata...

tp tahun ni..
selain dpat beraya dgn family..
u ols gak dpat beraye dgn suami..
gitu!!
hak3..

ai@reel berkata...

memang betul takbir raya bila dgr sayunya......suka lagu balik kmpg dari sudirman

DukE berkata...

saya rasa lagu siti best..
melekat kat kepala otak aku ni...
terutamanya air mata syawal...sob3

avegalion berkata...

darklight...
eleh... zaman u tak best dahh...

kak Dona..
kami raya asing2 laa... dia ikut beraya ngan kaknor...

aireel...
tak pernah jemu dgr takbir raya kann...

Duke...
tetap iye peminat Siti.. ehhehe

Related Posts with Thumbnails