Isnin, 3 Ogos 2009

Suger Glider...


rasanye, korg sure penah dengar haiwan comey yg dipanggil Suger Glider nie kan! kepada yg tak pernah tu.. meh, aku terangkan cikit pasal binatang comey lagik kiut miut niee...

haa... korg kalau tgok rupa suger glider nie, jgn salah tafsir lak. suger glider nie bukan keturuan sepupu sepapat ngan hamster atau tikus ekk.. choii sgt! tapi taraf suger glider nie tinggi lagik... dia nie dari spesis marsupial. kire adik beradik ngan kangaroo n koala...(sbb tu dia comeyy..)binatang keturunan marsupial nie ada kantung utk isi baby.. so, dengan kata lain, suger glider nie pun ada kantung jugak utk baby dia... comey kan! hehee

sama dengan sedara mara dia yg lain... suger glider nie pun asal darik hemispera selatan, cam Australia n Indonesia. tapi sbbkan dia nie jinak sgt.. so, org dah ambik dia jadi pet. org kata, otak dia nie cam otak anjing... coz dia boleh faham arahan kite n leh communicate ngan kite. dengan kata lain... dia nie boleh di latih. bukan cam pet yg lain... tau mkn, berak, tido jer..

kalau dah nama pun Sugar Glider, so, korg leh tau ler dia nie suka mkn benda2 manis (sesuaiii dok kelantan...!). tapi jgn pulak korg bagi gula ari2... mau mati kencing manis lak binating nie nanti.. hehehee.. dan dia nie boleh glide atau melungsur darik tempat tinggi.. ala2 cam tupai betina dlm citer Ais Age 3 tuu... sbb asalnye mmg dia nie dok atas pokok2 yg tinggi.

tapi character suger gilder nie yg paling comey of all... coz dia nie suka bermanja n perhatian darik kite. kalau boleh dia nak 24 jam menepek kat kite. manja sgt! sapa2 yg takder anak tu... boleh ler bela sugar galider nie... lagik pun dia leh idup lama, dlm 10-15thun! tapi kalau dia tak dapat perhatian n kasih sayang yg secukupnye... dia akan sedih n leh mati.... ala2 cam Elf (LOTR) pulak kan... mati sbb sedih!

apapun, tujuan aku citer pasal sugar glider nie... coz aku pun tgh pikir nak adopt binatang comey nie... boleh ker aku nak jaga? anak2 ikan kat umah tu pun selalu skip mkn... coz terlupe nak kasi... nie kan pulak nak bagi full commitment jadi "mak angkat"...
hemm.....

2 ulasan:

tengku_fir21 berkata...

comel..

avegalion berkata...

mmg comey sgt!
tu yg rasa nak bela.. tapi takut tak terjaga jer... kesian lak nanti...

Related Posts with Thumbnails