Isnin, 17 Ogos 2009

nak posa dah....


niat asal, nak buat satu entry khas mengutuk sorg mamat nie (kenalan yg dah tak kenal giteww..).... tapi bila kenangkan Ramadhan dah dekat.. so, aku 'divert' kan jer la niat "nakal" aku tu...

iye la... dah nak masuk bulan mulia nie... kene ler kite sama2 bersihkan hati n pasang niat yg baik2... moga posa n segala amalan kite dlm bulan ramadhan nie, diterima Allah....
insyaallah....

bila nak masuk posa nie... mcm2 kite azam yg kite dengar... ada yg nak posa full la, ada yg nak terawih full laa... and even ada yg nak diet full sebulan!... sanggup ker uols... tahan diri, tgok lauk pauk n kuih mueh kat pasar ramadan nanti.. heheee..
haa tu belum kes azam nak tempah baju raya ala2 cam baju Siti (yg dua lapis n manik2 gitew...). iye la, harus ler buat baju grand2... bukan utk pagi raya... tapi utk open house umah kwn2 PLU lepas raya.... boley?! motip... tak mau kalah

tak kisah ler apapun azam korg... janji korg tak lupe utk niat posa ... karang sia2 jer berlapo n dahaga ..tapi tak dapat apa! hehe... tu sbb demi keselamatan... aku selalu niat posa utk sebulan terus... hehehee...

well... setiap kali ramadhan, aku selalu harap... ramadhan kali nie yg terbaik dapat aku tunaikan... sbb org kata... belum tentu, kite sempat bertemu ngan ramadhan tahun depan... so, sempena nak sambut ramadhan nie... aku nak mintak maaf kat korg semua.. (bukan time raya jer mintak maap tau.. heheh) ... kalau ada yg terasa hati ngan entry aku atau terguris hati dengan sikap aku... terutama kat adik beradik 69 n geng2 melepak yg lain.... nanti kite bersahur sama2 ek! heee

p/s:

Do’a malaikat Jibril menjelang Ramadhan ” “Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma’afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kitabayangkan, yang berdo’a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalahRasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.

4 ulasan:

Primadona69 berkata...

erm...klu cmtu i nak mintak maaf kat u ols sempena menjelmanye ramadhan kali ni.Somoga..ibadah pose kt smua akan mendapat keberkatan-Nya.Amin..

tengku_fir21 berkata...

selamat berpuasa

ai@reel berkata...

saya pun minta maaf kalau ada tersalah bahasa menyinggung hati..

selamat berpuasa

jgn lupa solat trawih

avegalion berkata...

moga posa tahun nie yg terbaik leh kite lakukan...
insyaallah...

Related Posts with Thumbnails