Isnin, 24 Ogos 2009

Berbuka kat kg...!

well, dlm bulan posa nie... antara pekara2 yg best, bila dapat bebuka kat kg.. ngan family... maklum ler, kalau dah dok merantau jauh2 nie (jauh ker KL-ipoh tu?? hehee).. bila balik sure la rasa meriah kan... heee

so, kebetolan pulak 1st day posa jatuh ari sabtu... so, aku pun apa lagik... balik kg la beb.... nak tunggu wkend nie (cuti merdeka), rasa lambat ler pulak... lagik pun, rasanye wkend nak berbuka ngan kekawan lak.. teringin nak nek berbuka kat Genting tu.. ehhehe.. takper ker kakteh?? hehee

mmg syukur sgt aku rasa... 1st day kite posa... cuaca agak sejuk ngan ujan turun lebat sgt... katanye El-Nino melanda sepanjang bulan posa nie?? entoh ler, apapun sepanjang jln KL-ipoh tu.. mmg ala2 tak putus2 ujan lebat... terpaksa ler drive slow2..... takut gak bila teringat citer Alem accident dlm ujan lebat!

sampai jer kat ipoh... biasak ler, carik bonda tersayang dulu ler... anak mak ler katakan... ehhee ... tempat yg di tuju, sure la ke dapur... tgok mama tgh prepare bahan2 nak masak utk berbuka nanti... aku tersengih bila tgok semangkuk besar ikan bilis mama dah prepare.. tau ler mama nak masak apa... heeee

mmg biasak ler, kalau anak2 dia nak balik sure mama akan tanya dulu nak mkn apa... mcm aku, awal2 dah bagitau... aku nak sambal tumis ikan bilis jer.... yummmyy!!! the best siot! mmg setiap kali balik kg, itu yg aku mintak... addicted sgt..!! hehehee


so, ptg tu plan nak gi bazar ramadan beli kuih2 skit... tapi malangnye, ujan tiba2 turun lebat sgt2... bagus jer timing tu! so, tak dapaek ler nak gi shoping2 n cuci2 mata (tgok lauk n kuih mueh jer ekk...hehee) .

mama masak lauk... tak ler banyak, tapi just cukup utk kami berbuka.... ada ikan bakar, kari daging, sambal tumis ikan bilis, telur dadar, sayur2... sampai ler ker cencaluk n ulam2... ikutkan sambal tumis ikan bilis n telur gorng pun dah cukup utk aku.... simple, tapi sedap! lagik pun aku nie tak reti nak makan banyak2 lauk nie...

teringat lak kwn jepun aku penah tanya...
"kalau org melayu mkn nasi campur2 banyak lauk dlm satu pinggan... so camner nak rasa kesedapan setiap lauk tu?" (di alah bahasa darik bahasa jepun ekk..) . aku just mengangkat bahu... betol gak tu!

bila tiba time berbuka ... mmg meriah! bersimpang siul tgn2 capai pinggan lauk. aku just mengadap sambal tumis aku jer... lauk lain tak pandang dah... entah berapa kali ler aku tambah nasi...hehee.. mmg meriah kalau mkn ngan family... tambah berselera beb, ngan air tangan ibu masak! hehee... kan....

3 ulasan:

ai@reel berkata...

memang betul tu meriah bila waktu mcm ni...mcm saya ni walaupun dekat tapi dik sorang bila balik terasa juga

terima kasih komen di blog saya

avegalion berkata...

heee.. tapi tak leh balik selalu sgt... nanti hilang lak rasa kemeriahan tu.. ehhehe

teruterubuzu berkata...

aireel..n ave..
betui3!!!

Related Posts with Thumbnails