Selasa, 18 Ogos 2009

Moh memancing!



haa... sure ramai yg terkezut baboon kalau aku ngajak korg gi mancing... hehee.. see the leg laa.. apa? ingat aku tak reti memancing ker? heee... jgn disangka buah cempedak tak leh jadi nangka... tauuu...

actually, activity memancing nie aku mula sejak few years back... ikut member2 ofis.. iye la, time tu tgh berkenan ngan budak ofis ... dia gi mancing, kite pun gi mancing gak... maklum ler, tgh pasang taktik nak "mancing" dia... huhuu...

mmg sblm tu, aku selalu pikir... mancing nie aktivity yg paling bosan! iye la... cam org bodo jer tunggu ikan mkn umpan... dah tu ada org sanggup berabih duit gi mancing ke tgh laut... sewa boat la, beli set pancing cam set kayu golf la... beli umpan mahal2 la... tak paham betol aku!

tapi bila dah 2-3 kali memancing... belajar cara2 ikat mata kail.. belajar cara2 pilih saiz ladung.... belajar cara2 main umpan ngan ikan... aku jadi suka memancing... tambah lak bila dapat tangkap ikan.. walaupun saiz kecik darik tapak tangan jer... tapi, rasa puas...

saat yg paling seronok n trill, bila kite tertarung dengan ikan... tak leh tarik cepat sgt, nanti tali joran putus... tak leh lambat sgt, nanti ikan terlepas... so, kite kene main ngan ikan tu cam kite main layang2... penah ker korg main layang2? hehehh... haa.. kene tarik skit.. lepas skit... then tarik lagik... pastu lepas skit... bila ikan tu letih, time tu la baru kite tarik terus... best siot!! heheee..

tu kisah dulu ler... set mancing aku pun entah ke mana hala...

so, setelah lama bersara dlm aktivity pancing memancing nie (tp pancing anak ikan tu... tak pencen lagik... ehhehe) ... last weekend aku ikut Faizal, Akem, Anum gi mancing... rupanye diaorg nie terer mancing... siap sorg bawak 3-4 batang joran lagik... tapi aku, pinjam joran diaorg jer la.. hehehee...

lupa nak bagitau... Zeck n Zul pun ikut aku gak... tapi diaorg tu lebih kepada berkelah darik memancing! hehehee... iye la... Faizal, Akem n Anum masak mcm2... siap ngan sambal belacan sekalik.. kami lak.. takat beli kat kedai jer la... kat KFC! hehee...

kami sampai sana, tghari rembang, kul 1 pm... nasib baik cloudy jer... tapi sungai mmg keruh gile... sentap aku! kendur semangat aku nak pancing... nie semua kes org dok tarah bukit la nie...

mula2 melantak dulu... kasi kenyang, baru ada energy nak pancing... katanye..! padahal.. lepas full tank... dengan angin sepoi2 bahasa... aku tgok, sorg2... terlentang atas tikar.... hayo! tadik semua semangat sgt... agaknye diaorg pun frust gak kot.. coz air keruh sgt...

tapi aku... tetap gigih bertenggek bawah pokok... main2 ngan pancing aku...

sejam berlalu.... takder ikan...

dua jam berlalu... still takder ikan...

3 jam berlalu... aku tinggalkan joran, terus gi melantak 2nd round lak...

aku tgok Anum.. gigih dok tgah panas gi susun pancing dia tepi sungai... Akem lak dah tukar port, gi bawah pokok... Faizal lak, merata2 dia set joran dia... Zul, terlentang buat taik mata... Zeck ngan kamera Nikon dia... tangkap gambar pokok2 utan... n entah apa2 lagik dia ambik jadi subject... tapi aku rasa, sure dia tangkap gambar anak2 ikan 18thn yg tgh mancing gak tu... hehee
walaupun ari tu, kami semua tak dapat tgkap sekor ikan pun... tapi at least seronok gak dapat melepak buat aktivity lasak dlm ladang kelapa sawit tu.. pas nie cuti sebulan coz posa... insyaallah, lepas raya nanti sambung balik... sapa2 nak ikut ? jom!!!

4 ulasan:

tengku_fir21 berkata...

uwwhh
best nyer ge memancing
teringin nk pancing ikan kt air terjun

avegalion berkata...

hehee...
nanti kite gi mancing ramai2 ek.. hehee

ai@reel berkata...

wah sambil memancing tangkap gambar

best3...saya x minta memancing sbab tahap kesabaran begitu rendah...but ramai member cakap memancing ni best gak bila part dapat ikan..uhuhuhu

thanks for komen at my blog

avegalion berkata...

aireel...
actually mancingnye kejap jer.....
melantak n bergambar jer yg banyak.. hehee

Related Posts with Thumbnails