Selasa, 9 Disember 2008

Musibah dan Hikmah...

well, dlm hidup kite nie... takkan terlepas dari musibah yang melanda. macam2 bentuk dan macam2 cara musibah nie dtg. adakah musibah nie suatu bala? ataupun suatu ujian? hanya tuhan jer yg tahu... coz sapalah kite nie nak pikir sampai tahap tu. yang pasti... kite tetap terpaksa terima musibah2 tu.

hikmahnye? well, kekadang kite nampak hikmahnye semasa terima musibah, kekadang bertahun2 selepas terima musibah baru kite nampak hikmahnye... yg pasti, kite akan nampak hikmah disebalik musibah kalau kite tengok dari sudut berbeza... tapi iye la, logiknye kalau dah problem atas kepala, maner ler pulak nak pikir hikmah2 semuanye kan...

well, baru2 nie... ada beberapa musibah yang jadi kat adik beradik 69 kami nie...

1) Kak Teh2 and Kak Ngah terlepas flight dari penang ker KL... alasan terlepas flight, belum di ketahui sbb tak berkesempatan nak interview kisah cuti2 mesia kakteh2 and kak ngah nie.. apapun, hikmahnye... dia org dapat spend 1 mlm lagik enjoy2 kat penang tu...

2) KakLong kecurian!! nie musibah besar gak nie... RM800, bukan ler jumlah yg sikit beb.. leh main bowling 120games... kisah detail pasal kecurian tu, sure korg dah baca kat blog kaklong... tabik kat kaklong coz dlm susah2 hati tu... still lagik boleh gelak2 bila kami (I, hans, kakchik n kaksu) buat lawak bodo masa carik balik polis kat pandan jaya tu... and yg paling hebat tu kaklong sempat lagik pose2 manja interview anak ikan kat stesen minyak Esso... opsss!!!hehehe... apapun, hikmah disebalik kejadian, hanya kaklong jer tau... maner permata, mana kaca...


3) Bukit Antarabangsa runtuh!!! musibah nie lagik la maha hebatnye... korg sedia maklum, kakteh1 n kakteh2 dok kat puncak bukit antarabangsa tmpat org2 vouge gitew, dah le tu...tinggat 15 lak tu... dan yg paling ngeri, rumah diaorg nie, betol2 sebelah cerun bukit... so, tak banyak, sikit pun sure la ada kesan kat kondominium Puncak Athenaeum tu... so, bila tau kes tanah runtuh tu.. terus aku call kakteh2, takut2 ada adik baradik aku yg tersepit... (opsss choii!!).. tapi nasib baik time tu, takder sapa2 kat kondo tu... termasuk ler laki kakteh1 yg hensem tu, syah... so, demi keselamatan, terpaksa ler diaorg nie pindah dari situ... aku tau, kakteh2 sure la dok umah hubby dia, Amril... tapi camner ngan kakteh1 n laki? maner diaorg nak pindah dlm masa yg singkat nie? takper... adik beradik kite ramai... sumbat jer maner yg ada kan! hehe.. apapun, adakah perpindahan nie satu hikmah? hanya kakteh1 n kakteh2 jer yg tahu...


5 ulasan:

Kami berkata...

Rumah kami ada 3 lagi bilik kosong...hehehe

Ejay berkata...

terima kasih kerana prihatin ye kak lang...

dan terima kasih sbb tlg kami cari umah td. dlm waktu2 begini, selain keluarga.. teman2 la yg byk beri kekuatan dan sokongan

ermm.. kak lang tak nak offer duduk umah kak lang ke? cantik balcony tu... cepat kering kalo kak teh sidai baju nnti. ermmm, abg lang bley tlg angkatkan nnti kan? kan? hehehehee....

avegalion berkata...

kak teh oii... kan housemate I dah offer u dok bilik dia...cuma syha tu, leh ler dok bilik i... buat peneman bila abg lang balik UIA nanti... opsss! hehe

darklight berkata...

wah kak teh nk tgk alang angkt bju je la ek .. haha .. buley2 ..

uik ! menggatal laki org ! langkah mayatku dlu nk srh syah dok sbilik ngn u ! uh !

Cikgu berkata...

um,ah flat l 39 pun ada kosong gak..leh lah tumpang umah kak long..tapi banyak tikus tau dan yang penting umah ajer tau ( pos pose tunduk tau)

Related Posts with Thumbnails