Selasa, 10 Februari 2009

Keenakan makanan Jepun...


well, kalau kite sebut jer makanan Jepun nie... leh kata 99% akan pikirkan sushi! mmg ler sushi tu leh kata as signature food utk Jepun. tapi perlu di ingat iye, banyak lagik masakan jepun yg sedap2. actually makanan jepun nie mmg agak tak sesuai ngan lidah org2 mesia nie yg amat kuat sekalik mkan manis, masam, masin iye (patut la banyak penyakit org2 mesia nie kan..) makanan jepun nie secara asasnye rasa masin, manis, masam agak nipis iye. sensitivity liang2 rasa pada lidah kene peka iye utk menikmati kesedapan makanan jepun nie. alasannye kerana diaorg nie tak nak rasa sebenar bahan dlm masakan tu di kaburi dengan rasa2 tambahan ( motif sgt kan diaorg buat Ajinomoto tu ...)





masa aku kat jepun, makanan yang paling aku idam kan adalah Onigiri (nasi kepal), Kitsune Udon (wheat noodles with soya souce sup) dan Donburi (apa2 saja yg diletak bersama nasi). benda2 nie yg aku carik sebaik saja kaki mencecah jepun!! actually mknan2 nie yg selalu aku melahap ketika zaman student dulu. sebabnye, 1) murah, 2) Sedap dan 3) Halal.


tapi semasa biz trip aku baru2 nie, biasak ler, sbbkan company yg belanja so, kami di hidangkan dengan macam2 makanan jepun yg mahal2 dan sedap gilee beb!! so, aku dengan tak malunye terus melahap dan melicinkan semua makanan2 yg ada... iye la beb, bukan senang nak jumpa makanan2 tu kat Mesia nie. kalau ada pun sure la mahal gilee!



antara makanan2 yg special yg di hidangkan kat aku... Alaska crab (yg sebesar bantal busyuk syah a.k.a laki kak Teh1..opss! hehe..) mmg manis walaupun dimakan mentah! , daging ikan paus (rupa dan texture mcm combinantion daging lembu dan tuna... sedap!!), Ikan hantu (sejenis ikan dasar laut dlm) sedap gak ikan nie.., ikan kai @ ikan merah... mmg mahal ikan nie kat jepun, anago @ ikan linang ... sedap bila di bakar. tapi ada gak benda yg tak dapat di makan such as fugu @ ikan buntal coz ada kes 7 org mati coz makan ikan buntal, so, org2 jepun nie takut nak kasi kami makan fugu.. ehhe.

4 ulasan:

Ejay berkata...

kaklang ni pasal melantak no.1 tp badan tetap slim mcm model, apa rahsianya kaklang?? minum teh jopun satu gelen kahhh...?

Cikgu berkata...

yup kaka long pun heran jugak macam mana badan kak lang ala ala model gittew walaupun kuat melantak yer.....

avegalion berkata...

tak baikk uols.... hehe

darklight berkata...

mkn n mnm protin bebyk jek .. hua2 ..

Related Posts with Thumbnails