Rabu, 17 Februari 2010

Cuti2 M'sia: konsep... Redah AJer...

cuti panjang... hoyehh... CNY holidays!!
hati dah mengira2 4 ari cuti...


hayo... apa plan?!
kosong?!!


ingat2 nak just melepak2 melengkor kat umah jer... jadik ulor sawa... makan tido.. makn tido....
takpun, abis masa kat gym jer... fuh, mau berketol2 aku nanti... hahaha..
well... tu plan cuti ideal aku kot...


tgh aku bz2kan diri ... gigih siapkan paperwork seblm cuti... dapat msg darik Hans...


" diaorg ajak gi Langkawi esok .. kul 7 pg bertolak!".


biar betol...! cuti yg tak di plan nie selalunye mmg best... lagik pun aku mmg lama sgt tak gi langkawi nie... sesekalik nak shopping2 best gak!


" dok hotel maner?". aku reply msg Hans.


" tak tau lagik... main redah jer..". balas Hans. aku ok jer... selalu jer aku main redah kalau gi memaner... bukan apa, susah nak plan2 sgt nie... nanti sah2 last minit ada jer yg tak menjadik... dah serik aku!!


time mentari dah sipi2 kat ufuk barat... aku dapat msg lak darik KakNor ajak karaoke kul 9 mlm!

hah?!!biar betol...


karaoke kul 9 sampai kul 12mlm...
lepak kat Suzy's Corner kul 12.. sampai la kul 3 pagi...!!
boley!!!

so, esok pagiknye... darik kul 7pagi... tunda ke 9 pagik... last2 kul 12 tghari baru la kami semua bertolak...
redah aje..

masuk highway.... hayo! kete dah bersusun dah... apa lagik, lane kecemasan kan ada... hehehe
redah aje...


masuk jln lama.... jam gak! perut dah lapo.. so, kami singgah kat satu food court nie...
tgok org2 kat situ.. ada kot dlm 15 org jer yg mkn... cuaca dah ler panas gile.. so, kami pun order tehO ais... tunggu punye tunggu... tak sampai2 gak..

" dek.. kenapa lambat sgt nak dapat air nie..". KNor ngan sopannye bertanya...

" entah ler kak... ari nie ramai sgt org...". hah?!! baru 15 org dah ko kata ramai..? agaknye selalu berapa org jer kot yg dtg mkn kat sini kan.... cuba korg pikir jap! heheh..
makanan pun ala kadar jer... tak kisah ler, dah perut lapo...
redah aje...

so... kalau normal trip KL-Kuala Perlis ambik masa dlm 6 jam... tapi kami ambik masa dekat 11 jam drive.. hayoo... penat gile beb..
dlm perjalanan, aku ngan Akem... gigih carik hotel utk bermlm kat Kuala Perlis... semua hotel kami call, tapi semua penuh dah... kecut gak camner kalau tak dapat hotel... mau tido masjid kami.. ehhehe
so kami pun cuba last hotel nie... T-Hotel... location mmg cantek, betol2 depan jeti kuala perlis... mmg nasib baik gile... dapat gak 3 bilik...
redah aje...

esok pagi... ambik ferry kul 10 ... so, sempat lagik nak sarapan... tapi aku cam biasak ler, tak suka bkfast... petua org dulu2.. minum air kosang dah cukup dah.. eheheh
kat jeti, hayo... mmg ramai gile org... ferry yg kami dok tunggu2.. dah kene delay 45min... sentap! naik ferry... dah kul 11:15... so, sampai kat jeti kuah, masing2 dah lapo... nak mkn sedap2 kene gi jauh2.. so, kami sewa Innova sebijik... carik tempat makn...
redah aje...

gendang gendut tali kecapi... kenyang perut senang hati... hehehe
hah... mmg puas mkn lauk kampung... masakan asli langkawi.. sedap siott...
so, next step... nak carik hotel lak...
redah aje...

matahari terik gile... panas mmg leh legam satu badan...
seluruh pantai Cenang kami jelajah... satu per satu hotel/motel/umah tumpangan, kami tanya... hampeh.. semua full!!...
pastu patah balik ke Kuah... sama gak... semua bilik full... sentap! panik! penat! semangat masing2 dah mula layu... takan nak berkemah tepi pantai jer kot... dah ler masing2 bawak beg cam nak dok seminggu...hehehe... last2, nampak Hotel Asia (more to rumah tumpngan laa...)
lega... dapat bilik ada 9 katil satu bilik air...
redah aje...

9 org... 1 bilik air...
tunggu giliran mandi, bersiap bagai... 3 jam baru semua leh kuar dinner..
ingat nak makan seafood kat pantai Cenang... ternampak replika 2 udang besor tepi jln... situ kami tuju...
order punye order... makan punye makan... udang besor2 kami ratah... dapat bil RM476!!!
redah aje....

lepas dinner gi shopping2 kat pantai Cenang... tapi aku trtido dlm kete...
lepas shoping gi clubing kat Sunburn Rock ... tapi aku tertido dlm kete...
haper yg jadik pun aku tak sedor...
redah aje...

plan nak bagun pagi2... time subuh katanye...
tapi sedor2... dah kul 10 pagik... tunggu 3 jam baru semua leh bersiap... checkout!
gi mkn kat tempat smlm... puas perut dpat mkn sedap2...
budget nak naik cable car... pusing punye pusing ikut signboard... sampai kat Oriental Village..
cuaca panas gileee!!!
dah puas bergambar n window shoping... bru gi kat cabel car... akak kaunter tiket tu kata, 1 jam tunggu kat bawah... lagik 1 jam berbaris kat atas... hayoo!! mampu?!!
last2 kami decide balik Kuah shoping...
redah jer...

sampai kat pekan Kuah.. Duty Free Centre... apa lagik... masing2 meliar carik2 coklat.. coklat.. n coklat... hahaha...mmg sah coklat semua cair bila bawak kuar nanti... coz kat luar mmg panassss sgt!
redah aje...

ferry kul 7 mlm... mmg padat ngan manusia kat Jeti...
sedih jer bila tgok ... jeti cantik, kemudahan ada... tapi tak di jaga ngan elok... infomation board tak berfungsi... so, semua org kene peka pada announcement..
menyedihkan...

apapun, percutian kali nie... mmg happening ngan incident2 sepontan yg kelakor...tambah lak kalau 9 org dok satu kete... mau tak pecah gegendang telinga heheheh... apapun...
redah aje...

gambor2 sila tgok blog Hans

6 ulasan:

Cikgu berkata...

panjang giler entry u kali nie...suker....konsep "redah ajer"

FicQ berkata...

sepatutnya 8 org laaa....bukan sembilan..

tak tahu ke ape berlaku mase tido kat clubbing tuh???hehehehe...tak dengar ke ficq memaki seseorang???

*matilaaa

Adam berkata...

ahhaaaaa........yang penting molly ikut.... lalala

avegalion berkata...

ckgu...
tu kire dah habis pendek dah tu... kalau nak citer sebijik2... sure dah jadi novel kot... ehhehehe

avegalion berkata...

Ficq...

eh... 8 org jer ker?!! maner hilang lagik sorg tu ek?? ehhehe

apa yg dah jadi time tu Ficq?!! sedap tido .. sampai tak dengar apapun... mmg flat gile time tu...

avegalion berkata...

Adam...

tu sudah mesti.. maner leh tinggal Molly... ehhehe

Related Posts with Thumbnails