Rabu, 20 Januari 2010

Welcome Aquarius


ari nie dah masuk 20hb Jan... maksudnye, masa utk zodiak Aquarius pulak naik takhta dlm ranking zodiak... hahahah (gelak jahat! sambil mengurut dagu berlekuk)

1st of all, korg tau tak maner dtg zodiak Aquarius nie? tak tau kan.. ok, meh aku citer skit background pasal zodiak nie...



system zodiak nie mula diperkenalkan oleh org2 Babylon, yg merujuk susunan bintang2 pada longitude yg berbeza berdasarkan pada pergerakkan dari equinox (ada faham?!). ok, dngn kata lain nye... bila bumi mengelilingi matahari, kedudukan bintang2 pun akan berubah. bila paksi bumi menegak, condongan pada longitude di kire sebagai 0deg. mcm kes Aquarius nie, bintang2 ada pada condongan paksi bumi kat longitude 300deg. fuhh... berpinor jap otak aku...



tinggi bebenor imiginasi org dolu2 kan...

bintang2 Aquarius nie termasuk dlm kelompok bintang2 "Laut". sbbkan kat area situ adanye bintang2 Pisces (ikan), Cetus (paus) dan Eridanus (sungai). sbbkan tu, diaorg pun nakkan Aquarius nie jadi sumber air kat area situ... so, diaorg namakan bintang2 tu... dlm bahasa Latin, Aquarius, bermaksud " Water Bearer" ...

bagi org2 Babylon, Aquarius nie di kenali sbagai GU.LA " The Great One", sbbkan diaorg anggap yg water bearer tu simbolik tuhan diaorg nama "Ea"..


bagi org Greek lak, Aquarius nie di anggap sebagai Ganymede, pahlawan muda cute yg Zeus jatuh cintan bila 1st time pandang muka comey dia... sampai sanggup kidnap anak ikan nie utk layan dia sebagai cup bearer... (wow.. Zeus is so gay!! ). dgn kata lainnye... org2 Aquarius nie comey2... mcm aku... ahaks!!

Bagi org Egypt lak... Aquarius nie di anggap sebagai tuhan Hapi, yg tuang air ke bumi setiap tahun sampai melimpah suangi Nile.

dlm Astrology, Aquarius nie dianggap sebagai " maskulin".. gitewww... dan termasuk dlm element "Udara" ( sama ngan Gemini dan Libra), yg melambangkan "Knowledge". tapi bukan ler maksud org2 dlm element Udara nie pandai... tapi org2 nie tau nak carik sumber info n "know a little something about everything"... cam apa yg aku buat skrg nie...

Aquarius gak termasuk dlm geng2 kaki pukul cam Taurus, Leo n Scorpio yg bernaung bawah "Fixed signs", yg membawa maksud " keazaman yg ganaz" dan "tetap pendirian"...

key planet utk Aquarius adalah planet Uranus. planet nie pelik skit coz kutub utara dia mengadap matahari dan bulan pulak berputar lawan arah jam... jadi di gambarkan org2 Aquarius nie kategori org yg unik n suka kelainnan... nampak sgt ler suka songsang!

jadik, korg semua tau dah kan asal usul Aquarius nie... darik susunan bintang2 terus ker mitos dewa2... manarik gak bila sesekali explore disebalik zodiak nie... tapi aku tak pasti, sama ada semua yg di kabarkan dlm astrology tentang sikap@ perangai org2 Aquarius nie 100% betol... coz pada aku, setiap individu, takkan sama perangai... tu uniknye manusia...

s0 kepada member2 Aquarius...
aku nak ucapkan Eppy Birthday in advance kat korng semua...

Aku seorang Aquarius!

13 ulasan:

Adam berkata...

sekali dapat sejarah horoscope sekali daaaa...

cruz berkata...

hepi bufday!

k.A berkata...

saya virgo
*tiba2

sYukCurZ berkata...

saya pisces! sYuk suka cerap bintang time matrix dulo. siap ade peta bintang lg sampai leh predict mlm nnt horoscope ape yg akan nmpk. ehe

avegalion berkata...

adam...
back to school laa.....

avegalion berkata...

cruz...
hadiahnye maner?!!
;P

avegalion berkata...

KA...
tak sempat la nak tgok asal usul Virgo... ehehhe

avegalion berkata...

Syuk...

Pisces tak jauh ler darik aquarius... satu kolam katanyee.. ehehhe


P/s: Ave just tau bintang Orion jer.. coz tgok citer jepun!!

Hans berkata...

aqua vs leo ?

avegalion berkata...

hans...

kalau leo vs aqua...ribut taufan laa jawabnye... hehehhe

AdiE berkata...

nnti wat entry utk golongan ARIES lak k...
nak tau gak..huhuhu

sy aries!!

~daniel adie~

avegalion berkata...

adie...
aries ek... takper2, kalau sempat ave buat ek... hehehehe

simple caRelle berkata...

aquarius mmg comel2 belaka!!!~ ahahha

Related Posts with Thumbnails